Vriendenprogramma. veerkracht voor kinderen en jongeren

Het vriendenprogramma

Vrienden is een cognitief gedragstherapeutisch programma, dat jeugdigen vaardigheden wil aanleren. Daarmee kunnen zijn hun gedrag, gedachten en lichamelijke reacties aanpakken, die angst en depressie in stand houden .

Het programma is ontwikkeld in Australië door Dr. Paula Barrel

 

 

 

Kinderen van 5 tot en met 7 jaar  – leren omgaan met angstige, boze en verdrietige gevoelens, zodat de veerkracht wordt versterkt.

Aan bod komen hier onder andere de onderwerpen: mijn gezin en ik-gevoelens van onszelf begrijpen- gevoelens van anderen begrijpen-lichaamsseintjes herkennen-helpende en niet helpende gedachten- doelen leren stellen -leren hoe je een goede vriend kan zijn.

kinderen van 8 tot en met 12 jaar – positiever leren denken en daardoor minder piekeren. Het versterkt de emotionele veerkracht, leert angsten de baas te worden, stress/spanningen aan te pakken, stimuleert het zelfvertrouwen, helpt een growth mindset te ontwikkelen en bouwt probleemoplossende vaardigheden op.

Aan bod komen hier onder andere de onderwerpen: uitleg over gevoelens-leren om zelfverzekerd en dapper te voelen-toepassen – jezelf en anderen helpen

jongeren van 13 tot en met 17 jaar – Het vrienden voor jongeren programma biedt deelnemers positieve coping vaardigheden en veerkracht om de uitdagende situaties die jongeren op hun pad tegen komen te doorstaan en gemakkelijker hun weg naar volwassenheid te bewandelen.

Aan bod komen hier onder andere de onderwerpen: zelfwaardering-communicatie en relaties met anderen-steunteams en conficten oplossen-probleem oplossen-toepassen van het geleerde.